Fredag 12/7 9,8 M Furusund – Gräddö

Nu vaknade vi till strålande sol och bra vind. Nu satte vi dit genoan direkt, ett större försegel än kryssfocken och nu blev det segling.
Naturligtvis så blev det omslag i vinden direkt efter Kapellskär, här blev den direkt nordlig och det blåste upp till stark kuling.
Lowe har nog aldrig gått så fort varken före eller efter det.
Kände att det här blir tufft. Karin tog med sig Lazy ner i ruffen samtidigt som hon sa att kryssfocken var roligare!
Jo det hade hon räät i, de hann väl inte mer än ner innan vi broachade.

Förklaring:
Vid en riktig broach ska skotet släppas helt, tills båten går att styra ner igen. Håll dock reda på änden så att skotet går att ta hem igen. När båten rest sig ska den först styras lite lågt, samtidigt som spinnakern snabbt skotas hem så att den inte fladdrar sönder. När spinnakern står är det bara att försöka komma upp på kurs igen. Vid en ordentlig broach räcker det ibland inte att släppa skotet. Fallet måste då också släppas tills spinnakern ligger som en flagga utmed vattnet. När båten reser sig, hissas spinnakern snabbt igen, för säkerhets skull med fallet på vinsch. Gajen i lovart får däremot aldrig släppas, eftersom det då kan bli besvärligt att resa båten igen. Skulle någon ombord få panik och släppa lovartsgajen, måste den först vinschas hem innan proceduren fortsätter som ovan. Risken är då bara att spinnakern redan fladdrat sönder.

Nu hade vi varken spinnaker eller lättvindsgenoa, utan en vanlig genoa. Så i och med att jag släppte skotet så reste sig båten omedelbart. Vi fick dock in lite vatten i sittbrunnen då spridaren slog i vattnet.
Nu blev det fart på Fredrik, det här var riktigt roligt tyckte han. Men förstod nog senare att det kunde ha gått riktigt illa om inte jag direkt släppt skotet. Man har väl en liten ängel som alltid finns med? :)

Gick upp i vinden direkt efter det och revade genoan och satte upp focken igen.
Här bestämde vi oss för att gå in vid Gräddö vilket var ett bra beslut. Hamnen var fantastiskt trevlig och vi fick nya bekantskaper som vi kom till tals med. Det var ett par som seglat hela Finlands västkust upp och sveriges ostkust ner. De hade även varit in vid Norrsundets hamn två dagar tidigare som var vårt slutmål och de hade haft en helt otrolig resa. Men den får de berätta själv :)
De var mycket trevliga.

Omdöme Gräddö:
Dåligt med rastplatser för Lazy, annars bra toaletter och ett trevligt bryggcafé. Ungefär 500 meter till affär, en fotbollsplan där Fredrik och Cecilia blev bestulna på sitt vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar